LINUX RHEL7.6 ÜZERİNE ANSİBLE KURULUMU
Makineniz internet ortamına açık değil ise aşağıdaki adımlar takip edilecektir.
Buradan ilgili rpm dosyasının son sürümü indirilir. İndirilen dosya WinSCP vb. uygulamalar ile makine üzerinde belirleyeceğimiz bir dizine atılır. Daha sonra ilgili dizin üzerinde rpm dosyası ile kurulum adımına geçilir. Kurulum adımında belli gereksinimler olacaktır. Aynı şekilde gereksinimler indirilerek kurulum adımına devam edilir. Burada /opt dizini altına ansible altında klasör açılarak rpm dosyasını buraya taşınmıştır.
yum localinstall /opt/ansible/ansible-2.9.0-0.1005.rc5.el7.ans.noarch.rpm
Gereksinim olarak Requires: python-jinja2 isteniyor Buradan indirilir, ilgili gereksinim yüklenerek yukarıdaki komut tekrarlanır. Ayrıca bu yüklenmesi istenen uygulamanında gereksinimleri olacaktır. Bu gereksinimler sırayla indirilerek kuruluma devam edilir. Python-babel >= 0.8 —–> Buradan , python-markupsafe —–> Buradan indirilerek sırayla makineye atılır ve kurulum yapılır.
yum localinstall /opt/ansible/python-babel-0.9.6-8.el7.noarch.rpm
yum localinstall /opt/ansible/python-markupsafe-0.11-10.el7.x86_64.rpm
yum localinstall /opt/ansible/python-jinja2-2.7.2-4.el7.noarch.rpm
Yukarıdaki gereksinimler kurulduktan sonra ansible kurulum adımı ile ansible kurulumu devam edilir.
ansible –version komutu ile ansible versiyonu sorgulanır.
ANSIBLE İLE HOST MAKİNEYE NGINX KURULUMU
Ansible otomasyon aracı ile remote sunucuya Nginx Kurulumu için aşağıdaki adım takip edilecektir.
Öncelikle ssh key üretilir ve daha sonra ilgili makine içerisine kopyalanır. Bir kereliğe mahsus şifre girilerek işlem tamamlanır. Daha sonrasında kurulum esnasında oluşturduğumuz inventory dosyasında ilgili IP adresi girilerek bağlantı sağlanır.
ssh-keygen -t rsa
ssh-copy-id root@<Remote Makine Ip Adresi>
Bu adımlardan sonra kurulumun yapılması için buradan proje dosyaları indirilerek makine içerisine atılır ve aşağıdaki komut çalıştırılır. Daha sonra ilgili makineye bağlanılarak nginx servisinin kontrolü sağlanır. Hafifbilgiler klasörü içerisinden Nginx Klasörünün makine içerisine atılmasından sonra aşağıdaki işlemlere devam edilir.
NOT:Çalıştırılacak kod iki şekilde yükleme yapılmasını sağlar. Eğer internete bağlı ve sunucu içerisinde repo tanımlı ise gereksinimler internet üzerinden otomatik indirilir(Önerilir). Eğer yok ise bazı rpm dosyaları klasör içerisindedir otomatik kopyalanmasını sağlayarak kurulumun yapılmasını sağlar.
Burada şöyle bir sorun ile karşılaşılabilir klasör içerisindeki dosyalar yetersiz kalabilir yani ek pakatlere ihtiyaç duyulabilir. Bu sebeble alınacak paket hatasında remote sunucu içerisine gerekli yüklemeler hata mesajına göre yapılır.
cd /Nginx
ansible-playbook install.yml -i inventort.txt
Yukarıdaki komutun çalıştırılmasından sonra aşağıdaki şekilde görüntü oluşacaktır.
Vakit buldukça yazmaya devam edeceğim.
No responses yet